cover-image

De Kracht van Vrouwen in de Procestechniek

De Kracht van Vrouwen in de Procestechniek
30 Jan 2024 door Bart Boting

In de schijnwerpers van de procesindustrie, waar technologie en productie samenkomen, staat vaak de stereotype afbeelding van een mannenwereld. Echter, bij nader inzien is dit beeld onterecht. Bij Orange & Blue Services verwelkomen we met trots vrouwelijke operators en onderhoudsmonteurs, die met hun kunde en toewijding bewijzen dat zij net zo thuis zijn in deze technische omgeving.

Een Dagelijkse Omvang van 1.2 Miljoen Liter Melk

Stel je eens voor, elke dag honderdduizenden pakken ontbijtgraan verwerken. Dit is de dagelijkse realiteit voor onze fictieve heldin en haar collega's bij de grootste speler in de productie van ontbijtgranen werkt in Rotterdam. Als procesoperator deelt ze haar bewondering voor de immense hoeveelheden en complexe processen die ze dagelijks tegenkomt.

Van Ober naar Operator

Onze fictieve heldin betrad de wereld van procestechniek om praktische redenen. Werkzaam in de horeca en met een partner in ploegendienst, was kinderopvang een uitdaging. Bij hun gezinsverhuizing koos ze ervoor om in tegenovergestelde ploegen te werken, waardoor ze en haar partner elkaar konden afwisselen. Wat begon als een praktische keuze, groeide uit tot een liefde voor het productieproces. "het leuke is dat ik nu volledig wordt opgeleid op de kosten van de baas, daarbij verdien ik nu 2 x zoveel als dat ik deed’’ deelt ze. Met een diploma voedingsoperator niveau 3 op zak, werkt ze nu aan het behalen van niveau 4.

Interesse in Voeding

Sinds 2019 werkt onze ster bij de voedingsgigant in Rotterdam, waar tarwe, suiker en gister wordt omgezet in ontbijtgranen. Tijdens haar rondgang door de fabriek groet iedereen haar enthousiast. "Ik ben begonnen op de verpakkingslijnen en heb me daarna beziggehouden met een TPM project om de machinesnelheid te verhogen’’. Nu werk ik sinds 2 maanden in de bereidingsfabriek. Dit is heel leuk omdat ik nog veel kan leren van het gehele proces."

De Dagelijkse Uitdagingen en Voldoening

Haar dag is een lappendeken van diversiteit en vrijheid. Een ochtendronde door de fabriek om verantwoordelijk te zijn voor de lijnen, monsters te nemen van elke tank voor de gewenste kwaliteit, het aansturen van automatische installaties vanuit de controlekamer, zorgen dat alles schoon blijft, en vrachtbrieven maken voor chauffeurs die wei komen laden. In een gezellig team en met een 4-ploegendienst houdt ze meer tijd over om bij haar kinderen te zijn.

Vrouwen in de Procestechniek: Een Realiteit

Dit verhaal illustreert de realiteit van vrouwen in de procestechniek, waar ze gedetailleerde kwaliteiten benutten en zich staande houden in een omgeving die vaak als een mannenbolwerk wordt gezien. Onze heldin is niet alleen; vrouwen zijn actief op alle afdelingen, en zelfs de Hoofd Bereiding is hier ook een vrouw. Deze verhalen tonen niet alleen de veelzijdigheid van de procestechniek, maar ook de kracht van diversiteit. Laat dit een inspiratie zijn voor toekomstige generaties die hun weg vinden in deze technische arena.

 

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.